torsdag den 2. januar 2014

"Som en tyv om natten"

Et af de citater, man ofte får slynget retur, når man taler om hvornår Messias skal komme igen, er: Han skal "komme som en tyv om natten".

Hvad betyder dette?

Jesus er født af en jødisk kvinde, Maria. Ikke af en palæstinenser, som Mahmoud Abbas var ude at sige i julen 2013. Den jødiske herkomst følger kvinden, altså moderen. Så er man født af en jødisk kvinde, er man jøde og vise versa.

Så Jesus blev født som jøde, og talte til disciplene som jøde, til jøde. Det vil sige, der er nogle kulturelle indforståetheder. Nogle udtryk og vendinger, som jøderne per automatik forstår og ved hvad betyder.
Lidt lige som når danskere benytter sarkasme og ironi. Danskere indbyrdes er vokset op med dette og forstår at afkode det som siges udfra kropssprog, betoning og kontekst. Indvandrere og gæster fra udlande har ofte særdeles vanskeligt ved at forstå dette, og bliver til tider fornærmet. Det er fordi de ikke er opvokset eller har lært at tyde denne kommunikationsform.

Det samme gælder for jøderne. De har nogle udtryk og vendinger, som vi ikke forstår, hvis ikke vi kender konteksten. Et af disse eksempler skrev jeg om i indlægget forleden dag: "Guds kalender - Bibelens hebræiske rødder". Det var eksemplet om: "Ingen kender dagen eller timen," så dette udtryk vil jeg ikke bruge mere tid på. I hvert fald ikke i denne sammenhæng.

Et andet udtryk er det med "en tyv om natten". Er der en dybere forståelse i dette?

Det var sådan på Jesu tid, at Ypperstepræsten kunne finde på at tjekke vagterne der vogtede byen. Hvis han kom og fandt dem sovende på sin post, listede han lige så stille væk igen. Her hentede han et stykke gloende kul, som han placerede på vagtens kappe, således der gik ild i hans tøj. Når vagten opdagede dette, sprang han op og for at opdage Ypperstepræsten forlængst var forsvundet. Vagten måtte flå sit tøj af, og dermed flygte nøgen i skam.
Husk, naturisme var ikke specielt på mode på det tidspunkt...

Så paralellen henfører til en almen kendt praksis blandt jøderne, at hvis du sover og ikke våger på din vagt, så bliver du brændt af.



Åbenbaringen 3 v.3b:
"Hvis ikke du våger, kommer jeg som en tyv, og du ved ikke, hvilken time jeg kommer over dig."

Jesus siger her til menigheden i Sardes, at HVIS ikke de våger, SÅ vil Han komme som en tyv. Så hvis altså de våger, må vi konkludere, at så kommer han IKKE som en tyv.

Det stemmer også overens med det skriftord, som jeg allerede har citerer et par gange...

1. Thess. 5 v.4:
"Men I, brødre, er ikke i mørke, dagen skulle kunne overraske jer som en tyv."

Så, igen: Vi bør kende tidspunktet for Hans komme. Det er der ikke noget 'Jehovas Vidner' i, som jeg er blevet spurgt om ikke det er?

Vi skal kende dagen for Hans komme, så vi er klar.

Når en by, virksomhed, institution eller hvad det end måtte være, skal have besøg af Dronning Margrethe II af Danmark, så bliver ALT gjort rent. Gaderne fejes. Blomsterbede luges for ukrudt. Alt ryddes op og sættes pænt. Støv og skidt fjernes. Og det er bare på strækningen hun skal gå/køre. De personer, som hun skal møde, planlægger, forbereder, øver sig og tjekker igen og igen om der er noget som ikke er som det skal være, inden kun kommer, så ALT er klart, rent og pænt når hun så endelig ankommer.

Når kongehuset holder bryllup, er INTET overladt til tilfældighederne. Absolut INTET! Alt er øvet, indstuderet, gennemgået, drøftet, forberedt, rengjort, pudset, vasket og tjenerne er på sine pladser.

Hvilke forberedelser skal DU have gjort???

Ingen kommentarer:

Send en kommentar